A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Bitcoins, legaal of illegaal?

Bitcoins worden wereldwijd gebruikt als betaalmiddel, zowel door particulieren als bedrijven. Betaling met bitcoins, of betalingen ontvangen in BTC, is niet strafbaar en zeker ook niet illegaal. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat het handelen met bitcoins volledig legaal is, vooral omdat de geldstromen niet te traceren zijn, maar toch is het zo. Uiteraard levert die anonimiteit wel zowel voor- als nadelen op.

Zeker in Amerika is de bitcoin al enkele keren wat negatief in het nieuws geweest en dit had vooral betrekking op de anonimiteit waarmee gehandeld kan worden met dit digitale betaalmiddel. In de meeste gevallen draait het dan om het verkopen van verboden middelen, welke vervolgens worden betaald met bitcoins, zodat de bedragen niet te achterhalen zijn en ook niet kan worden opgemerkt dat er op die manier verboden middelen worden gekocht en verkocht. Er kan niet worden achterhaald waar de middelen vandaan komen, waar zij naartoe gaan, hoe ervoor betaald is en hoeveel ervoor betaald is. Echter, dit heeft niet geresulteerd in het verbieden van het gebruik van de bitcoin. Dit heeft dan weer vooral te maken met de voordelen van het gebruik van dit betaalmiddel.

De voordelen van de bitcoin hebben ervoor gezorgd dat het betaalmiddel gewoon volledig legaal is. Wel zijn er stappen ondernomen om te voorkomen dat het betaalmiddel vooral wordt ingezet bij criminele praktijken. Zo is de werking van het bitcoin mechanisme zo ingesteld dat wel degelijk te achterhalen is waar een bedrag vandaan komt indien dit bedrag betrekking heeft op illegale praktijken. Toch, naar het schijnt moet de recherche ontzettend veel moeite doen om uiteindelijk bij de juiste persoon terecht te komen en de vraag is of het dit wel waard is.

Er hebben al meerdere gesprekken plaats gevonden met juristen die zich hebben toegelegd op de bitcoin. Voor alsnog achten zij het niet waarschijnlijk dat de bitcoin in de toekomst wel als illegaal bestempeld zal worden. Dit is niet alleen de internationale mening. Ook Nederlandse juristen zijn van mening dat de bitcoin ook in Nederland en Belgie gewoon legaal zal blijven, al zullen er wellicht wel acties worden ondernomen om meer inzicht te krijgen in de geldstromen met bitcoins.

Comments are closed.