A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Een hele, een halve of een duizendste bitcoin

In de meeste gevallen wordt er gesproken van een bitcoin, of bitcoins, en gaat het dus over hele eenheden. Toch, een bitcoin kun je opdelen. Niet alleen in twee helften of in vier kwartjes, maar werkelijk eindeloos. Je kunt de bedragen dan ook volledig precies maken met hetgeen dat je wilt betalen met BTC of wilt ontvangen in BTC. Je moet het alleen even uitrekenen.

De waarde van een hele bitcoin is op de meest uiteenlopende websites te raadplegen. De waarde van een bitcoin kan van minuut tot minuut veranderen, dus als je de waarde van een hele bitcoin precies wilt weten, dan moet je de actuele koers raadplegen op een real time website.

De bitcoin is een elektronisch betaalmiddel en kan in die zin redelijk worden vergeleken met andere betaalmiddelen, als bijvoorbeeld de euro of de dollar. Bij betalingen aan webwinkels, andere personen of bijvoorbeeld bedrijven, maak je via de bank een bedrag in euro’s over. Dit bedrag is een bedrag dat op een honderdste van een euro is afgerond. Dat wil zeggen dat er maximaal twee cijfers achter de komma staan. Bij bitcoins is dit niet het geval. Bitcoins kun je opdelen tot je erbij neervalt, bij wijze van spreken dan.

Je kunt een hele bitcoin betalen, je kunt een bitcoin opdelen tot twee helften, vier kwartjes of tien gelijke delen, maar je kunt een bitcoin ook opdelen in bijvoorbeeld duizendsten. Zo kun je 0,00001 BTC aan iemand overmaken. Je moet wel weten wat een hele bitcoin waard is, zodat je precies kunt uitrekenen wat 0,00001 BTC waard is. Zo kun je gemakkelijk tienden, honderdsten of duizendsten van bitcoins aan iemand betalen en natuurlijk ontvangen. Je hoeft niets af te ronden en dat betekent dat je op de BTC-cent af altijd precies krijgt waar je recht op hebt, of precies betaalt wat je moet betalen. Geen extra centen betalen omdat het bedrag toevallig door een systeem naar boven wordt afgerond.

Het is dus eigenlijk wel goed te zeggen dat je nooit verlies draait doordat een bedrag afgerond wordt. Als je bijvoorbeeld in de supermarkt contact betaalt, dan is dit toch vaak wel het geval, door het verdwijnen van de 1 en 2 eurocentmunten. Als je in een winkel 1,98 euro af moet rekenen en je wilt dit contact doen, dan betaal je dus twee euro en lijd je twee cent verlies voor niks. Omdat je bitcoins eindeloos kunt opdelen heb je nooit last van dit soort verliezen.

Comments are closed.