A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Het decentrale netwerk van Bitcoin

Het bitcoin netwerk is decentraal. Dit is natuurlijk heel gemakkelijk gezegd, maar wat betekent dat nu eigenlijk. Decentraal betekent eigenlijk dat er geen organisatie, instantie of bank centraal staat. Het bitcoin netwerk is decentraal en dat houdt dus in dat er geen banken, organisaties of andersoortige instanties zich bemoeien met de transacties via het bitcoin netwerk. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen.

Wanneer er een derde partij bij transacties betrokken is, als een bank die de tussenpersoon vormt, dan brengt dit toch altijd kosten met zich mee. Denk aan transactiekosten, extra kosten voor acceptgiro of iDeal en natuurlijk de kwartaalkosten van de bankpas. Binnen het bitcoin netwerk is geen derde partij aanwezig. Transacties verlopen direct van verzender naar ontvanger, en dit betekent dat er geen kosten mee gemoeid zijn.

Doordat het bitcoin netwerk decentraal is, is het niet nodig jezelf volledig bekend te maken. Bij bankoverschrijvingen worden toch persoonlijke gegevens van jou zichtbaar op het overzicht van de ontvanger van het geld, als je naam en je bankrekeningnummer. Bij Paypal wordt je mailadres zichtbaar. In het bitcoin netwerk werk je uitsluitend met een BTC-adres voor het voltooien van transacties. Je betaalt via die code en je ontvangt daarmee. Er worden dus geen gegevens van jou bekend gemaakt, waardoor je vrijwel anoniem kunt betalen en ontvangen.

Natuurlijk is er ook wel een nadeeltje van het bitcoin netwerk ten opzichte van andere mogelijkheden om betalingen te verrichten en te ontvangen. Zo kun je geen derde partij inschakelen wanneer er iets mis gaat. Als je via de bank een bedrag overschrijft naar een verkeerd rekeningnummer, dan kun je de bank contacteren en zijn er vaak mogelijkheden om de betaling terug te halen. Bij gebruik van het bitcoin netwerk kan dit niet, daar er niemand mee gemoeid is buiten de gebruikers zelf om. Dit betekent dat je je bitcoins kwijt bent wanneer je deze via het bitcoin netwerk hebt overgemaakt naar een foutief BTC-adres.

Je hebt zelf de volledige controle in het bitcoin netwerk. Dit is prettig, want er gebeuren nooit dingen die jij niet toestaat, als bijvoorbeeld het afschrijven van bedragen middels incasso’s. Echter, die controle betekent ook dat je de enige bent die de verantwoording draagt. Maak je een foutje binnen het bitcoin netwerk, dan is dit jouw eigen verantwoordelijkheid en zal je de gevolgen moeten dragen.

Comments are closed.