A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Handige YouTube-filmpjes over Bitcoins

Bitcoins, wat zijn dat nu eigenlijk en wat kun je ermee? Steeds meer mensen hebben weleens gehoord van bitcoins, maar weten niet precies wat het is en wat het doel ervan is. Met bitcoins kun je producten of diensten betalen, iemand kan bitcoins aan jou betalen en je kunt bitcoins verdienen. Toch zijn de meningen over bitcoins vooral verdeeld omdat niet iedereen een helder beeld kan krijgen over dit elektronische betaalmiddel met een veranderlijke waarde. Voor een heldere en vooral ook begrijpelijke uitleg over bitcoins, en het doel van bitcoins, kun je onderstaand filmpje bekijken:

Je kunt je bitcoins bewaren in de bitcoin wallet, ook wel een bitcoin portemonnee of bitcoin client genoemd. Deze kun je heel eenvoudig downloaden, waarna je een eigen BTC-adres toegewezen krijgt of zelf zoveel BTC-adressen aan kunt maken als je zelf wilt. Je hebt een overzicht van al je transacties en, indien gewenst, kun je iedere transactie een eigen adres geven, zodat je er een goede administratie van bij kunt houden. Vanuit de bitcoins wallet kun je betalingen doen in BTC en je kunt betalingen ontvangen in BTC. Tevens is er de mogelijkheid om een adresboek aan te maken in de bitcoins wallet. Wil je precies weten hoe zo’n bitcoin wallet nu eigenlijk werkt? Bekijk dan onderstaand filmpje:

Het betalen met bitcoins is heel eenvoudig en steeds meer webwinkels, bedrijven en zelfs uitgaansgelegenheden gaan gebruik maken van deze betaalmogelijkheid. Daarnaast is er ook de mogelijkheid bitcoins te sparen in je bitcoin wallet. Bitcoins hebben steeds een andere waarde en deze waarde stijgt. Hierdoor is het in principe mogelijk om een leuke winst te behalen met bitcoins. Kun je echt veel geld verdienen met bitcoins of is dit slechts een illusie? Onderstaand filmpje geeft je het antwoord:

Gaat de overheid Bitcoins verbieden?

Er wordt weleens beweerd dat de bitcoins door de overheid verboden gaan worden, omdat het om een onwettig betaalmiddel gaat. De bitcoin is inderdaad een betaalmiddel dat niet in de wet wordt genoemd. Dit betekent echter niet dat de bitcoin illegaal is. De overheid weet van het bestaan van bitcoins af en heeft deze niet verboden. Het gaat erom dat beide partijen ermee instemmen dat de bitcoin een betaalmiddel is. Als koper en verkoper eens zijn over het feit dat er betaald wordt met bitcoins, dan is er totaal geen probleem en kan de bitcoin legaal dienst doen als betaalmiddel.

Op dit moment zijn bitcoins door de overheid niet verboden. Betekent dit ook dat de bitcoins in de toekomst niet verboden zullen gaan worden door de overheid? Of bestaat er een kans dat de bitcoins door de overheid als illegaal bestempeld gaan worden? Op dit moment kan niemand daar antwoord op geven, zelfs de overheid zelf niet. Inmiddels weten we dat de overheid ook wel eens van mening kan veranderen, dus dat kan ook als het gaat om de bitcoins. Echter, op dit moment bestaat niet de verwachting dat de bitcoins door de overheid geschrapt zullen worden van de lijst legale betaalmiddelen. De verwachting is overigens ook niet dat bitcoins ooit op de lijst wettige betaalmiddelen zal komen. Daarom is het belangrijk om altijd in het achterhoofd te houden dat wettig en illegaal twee heel verschillende zaken zijn.

Naar verwachting zal de overheid zich wel wat meer gaan verdiepen in de bitcoins, in het gebruik van bitcoins en de manier waarop er wordt omgegaan met dit elektronische betaalmiddel. Dit komt vooral omdat de bitcoin zo af en toe eens negatief voorbij komt op het nieuws, doordat het wat eenvoudiger te gebruiken is voor illegale transacties dan andere betaalmiddelen. Dit heeft er niet toe geleid dat het betaalmiddel direct verboden werd, maar het heeft er wel voor gezorgd dat er gezocht wordt naar mogelijkheden om het betalingsverkeer met bitcoins wat transparanter te maken.

Bitcoins worden door de overheid geaccepteerd als elektronisch betaalmiddel. Uiteraard kan niet gezegd worden wat de toekomst zal doen met de bitcoins, maar de verwachting is niet dat de bitcoins door de overheid zullen worden aangemerkt als illegaal in de toekomst. Het zou dan ook erg lastig worden om dit wel te doen, daar zij het aanvankelijk hebben geaccepteerd en het de burgers veel geld en investering zou kosten wanneer het betaalmiddel ineens ongeldig wordt verklaard.

Is de bitcoin inflatie-proof?

De bitcoin is een betaalmiddel, en daardoor wordt er al snel gedacht dat de bitcoin ook gevoelig is voor inflatie. Het is immers zo dat betaalmiddelen hier zeer gevoelig voor zijn. Euro’s waren enkele jaren geleden nog veel meer waard dan nu. We hebben steeds minder te besteden en dat terwijl de kosten wel steeds verder omhoog gedreven worden. Waarom is de bitcoin dan niet gevoelig voor inflatie en lijkt deze alleen maar meer waard te worden? Dit heeft alles te maken met het limiet van uitgifte.

Officieel betekent inflatie dat de hoeveelheid geld toeneemt. Echter, er bestaat ook nog zoiets als een prijsinflatie, wat inhoudt dat de prijzen omhoog gaan. Hier hebben we dan ook voortdurend mee te maken. In de supermarkt zien we het niet zo snel, maar als we de prijs van een pak koffie nu vergelijken met de prijs van een jaar geleden, dan zit daar zeker verschil in. De koffie is duurder geworden. Dit betekent dus eigenlijk dat er een prijsinflatie heeft plaatsgevonden. Als we het hebben over gewoon inflatie, dan hebben we het over de hoeveelheid geld die steeds groter wordt. Hier hebben we bij bitcoins dus niet mee te maken. Er is een vastgestelde hoeveelheid bitcoins uit te geven en hierna houdt het op.

Volgens de echte bitcoin-kenners is dit elektronische betaalmiddel daadwerkelijk inflatie-proof en dat maakt natuurlijk dat bijvoorbeeld het sparen met bitcoins veel aantrekkelijker wordt dan het sparen in euro’s. De bitcoins worden immers meer waard, waar de euro steeds minder waard wordt. Inflatie bij bitcoins lijkt dus niet mogelijk. Dit komt vooral om het feit dat er bij het uitgeven van de bitcoins wordt gewerkt met een limiet. Er is een limiet van 21 miljoen bitcoins vastgesteld. Wanneer al deze bitcoins in omloop zijn, worden er geen nieuwe meer digitaal uitgegeven.

De waarde van de bitcoin stijgt en dit is ook logisch, omdat de wereld te maken heeft met een limiet. Dit is goed aan te geven met een veel eenvoudiger voorbeeld. Wanneer er 100 producten verkocht worden, en er worden geen nieuwe producten meer van gemaakt, dan zullen de eerste producten van deze honderd worden verkocht tegen een normale prijs. Wanneer er nog slechts tien producten van de honderd over zijn, worden die tien verkocht tegen een aanzienlijk hogere prijs. De prijs stijgt, omdat het de laatste producten ter wereld zijn, er worden geen nieuwe meer gemaakt en er is meer vraag dan aanbod. Zo werkt het dus eigenlijk ook met bitcoins.

Anoniem betalen met Bitcoins

Betalen met bitcoins is aanzienlijk anoniemer dan betalen door middel van andere betaalmethodes, als bijvoorbeeld contact, via Paypal of iDeal. Bij deze betalingen wordt er altijd wel iets van jou bekend. Bij een contante betaling wordt uiteraard je uiterlijk bekend, maar op gebied van gegevens geef je hierbij het minst prijs. Bij een betaling middels iDeal of een gewone bankoverschrijving, heeft de ontvangende partij direct de naam en het rekeningnummer die op jouw bankpas staan vermeld en bij Paypal heeft iemand de beschikking over jouw mailadres, waar ook misbruik van gemaakt kan worden.

Betalen met bitcoins is relatief anoniem. Je maakt geen gebruik van je naam, van je bankgegevens, je mailadres of andere persoonsgebonden informatie. Het enige wat je gebruikt bij het betalen en ontvangen van bitcoins is jouw unieke BTC-adres. Dit adres wordt gevormd door hoofdletters, kleine letters en cijfers. De adressen zijn verschillend in lengte, van 24 tot 37 karakters. Dit BTC-adres is werkelijk het enige wat gebruikt wordt bij het betalen met of ontvangen van bitcoins. Handelen met bitcoins is dus anoniem. Echter, dit betekent niet dat het gemakkelijk gebruikt kan worden voor verkeerde doeleinden.

Bitcoins zijn al vaker negatief in het nieuws geweest, en dan vooral omdat er in bitcoins betaald zou worden voor criminele zaken, als bijvoorbeeld de verkoop van drugs. Betalen met bitcoins is anoniem, maar niet zo anoniem dat het helemaal niet te traceren is. Uiteraard wordt er door organisaties op het gebied van wetshandhaving zoveel mogelijk gewerkt aan het traceren van personen die de bitcoins gebruiken voor illegale doeleinden. Als je bitcoins betaalt voor illegale doeleinden, dan kan het heel lang duren, maar uiteindelijk zullen de autoriteiten weten dat deze bedragen bij jou vandaan komen.

Op dit moment is het handelen met bitcoins nog anoniem voor de belastingdienst. Dit wil zeggen dat de belastingdienst geen weet heeft van jouw transacties vanuit jouw bitcoin wallet. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aangeven van de waarde van jouw bitcoins. Je kunt natuurlijk besluiten dit niet te doen, om zo meer voor jezelf te kunnen houden. Echter, naar verwachting komt er een tijd dat de bitcoins niet meer anoniem zijn en dat de belastingdienst zich hierin gaat verdiepen.

BTC sparen, doen of niet?

We kunnen er lang of kort over praten; sparen is altijd goed. Wie spaart, die heeft wat. Dat gaat natuurlijk op wanneer het gaat om euro’s, maar ook wanneer het gaat om bitcoins. Je spaart dan niet in EUR, maar in BTC. De bitcoin heeft steeds een andere waarde en deze waarde stijgt. Je kunt er producten en diensten mee betalen, donaties mee maken, maar je kunt het ook sparen.

Of het verstandig is om bitcoins te sparen, dat is afhankelijk van hoe je het bekijkt. Er zijn veel mensen die veel vertrouwen hebben in de bitcoin en ook alle vertrouwen hebben in het maken van winst met dit digitale betaalmiddel. Aan de andere kant zijn er ook sceptici die meer risico’s zien.

Als je besluit bitcoins te sparen, dan kan dit zeker in je voordeel werken. Je kunt bitcoins kopen tegen een bepaald bedrag en je kunt ze over enkele jaren verkopen tegen een aanzienlijk hoger bedrag. Dit betekent dat je er een leuke winst uit kunt halen, zeker wanneer je een groter aantal bitcoins in je bezit hebt. Bitcoins sparen is dan ook aantrekkelijk als je ervan uit kan gaan dat er niets mis kan gaan. Helaas heb je niet de garantie dat er niets mis gaat en de risico’s zijn voor een groot deel ook je eigen verantwoordelijkheid.

In het bitcoin netwerk bestaan geen derde partijen, als banken of instellingen. Dit betekent dat je zelf de volledige controle hebt over je transacties en je spaarsaldo. Dit betekent echter ook dat je zelf de volledige verantwoording draagt. Stel dat je tien bitcoins spaart in een online wallet. De website kan crashen of gewoon opgeheven worden, waardoor de kans bestaat dat je wallet verloren gaat inclusief de bitcoins die je hebt gespaard. Als je de bitcoins spaart in een wallet op je pc, en je maakt geen back-up, dan kan je alles verliezen wanneer je computer kapot gaat of gestolen wordt. In geval van diefstal bestaat er zelfs de mogelijkheid dat de dief gebruik gaat maken van jouw spaarsaldo of dat deze de bitcoins laat uitbetalen in euro’s.

Kortom, er zitten zowel voordelen als nadelen aan bitcoins sparen. De risico’s zijn aanwezig, maar heb je ook voor een groot deel zelf in de hand. Hoe beter jij met je spaarsaldo omgaat, hoe groter de kans dat het succesvol voor je uit zal pakken als je bitcoins spaart. Denk hier goed over na voordat je eraan begint.

Bitcoins zijn niet te traceren

Bitcoins zijn niet te traceren door mensen die ermee handelen. Het enige wat je kunt zien in je wallet, is waar je bitcoins vandaan komen en waar deze naartoe gaan. Echter, hierbij worden geen mailadressen, namen of andere persoonsgebonden gegevens bij vermeld. Als iemand jou betaalt in bitcoins, dan hoef je alleen jouw persoonlijke BTC-adres door te geven. Deze persoon komt dus niets meer over jou te weten dat je persoonlijke bitcoin adres, waar een ander werkelijk helemaal niets mee kan. Hierdoor zijn bitcoins niet te traceren door mensen die de bitcoins ontvangen of verzenden.

Dat bitcoins niet te traceren zijn betekent eigenlijk dat het betalen met bitcoins relatief anoniem is, doordat er geen gebruik wordt gemaakt van persoonlijke gegevens. Toch kan er niet gezegd worden dat het handelen met bitcoins volledig anoniem is. Eigenlijk zou het ook niet heel positief voor de wereld uitpakken wanneer een betaalmiddel wel volledig anoniem wordt, vooral omdat dit op de eerste plaats criminele handelingen uitlokt. Bitcoins zijn niet zomaar te traceren, maar als het echt moet, en met het nodige werk, is het wel mogelijk om te achterhalen waar een bepaald bedrag in BTC vandaan komt. Uiteindelijk zullen de autoriteiten naar alle waarschijnlijkheid meer toegang hebben tot mogelijkheden om bitcoins te traceren.

Veel mensen vragen zich af of bitcoins te traceren zijn door bijvoorbeeld de belastingdienst. Je zou je natuurlijk kunnen afvragen waarom mensen zich dit afvragen, maar naar het antwoord is natuurlijk wel te raden. Het zou natuurlijk een ideale manier zijn om geen belasting over je vermogen te hoeven betalen, wanneer je vermogen zich in een bitcoin wallet bevindt. Op dit moment is het inderdaad zo dat de belastingdienst bitcoins niet kan traceren. Echter, de verwachting is toch wel dat hier verandering in zal komen en dat de belastingdienst energie zal steken in mogelijkheden om de bitcoins wel te traceren. Het is dan ook niet aan te raden de belasting te proberen te ontduiken door gebruik te maken van bitcoins. Het is je eigen verantwoordelijkheid om je vermogen in bitcoins aan te geven bij de belastingdienst.

Bitcoins zijn niet zomaar te traceren, maar juist omdat dit toch enige criminaliteit uitlokt zal er zeker worden gewerkt aan mogelijkheden waarmee de bitcoins makkelijker te traceren zijn. Het is dan ook niet gegarandeerd dat de bitcoins altijd relatief anoniem en niet te traceren zullen blijven.

Investeren in Bitcoins

Investeren in bitcoins wordt gezien als een verstandige keuze, maar er zijn ook zeker sceptici. Een tweeling die tevens aan het begin van Facebook heeft meegewerkt, heeft vrijwel direct bij het bestaan van bitcoins goed geïnvesteerd in dit elektronische betaalmiddel. Dat heeft hen inmiddels toch een behoorlijk leuk zakcentje opgeleverd, wat zij uiteraard eigenlijk niet nodig hadden. Toch, het bewijst dat investeren in bitcoins zeker zeer aantrekkelijk kan zijn.

Investeren in bitcoins was enkele jaren geleden voor meer mensen aantrekkelijk dan op dit moment. Dit heeft niets te maken met de winst die het op kan leveren, maar alles met de waarde van bitcoins. Aan het begin kon je bitcoins kopen voor een paar euro en als je zo slim bent geweest om er een paar honderd te kopen, dan ben je nu duizenden euro’s rijker. Als je nu wilt gaan investeren in bitcoins, dan betaal je per bitcoin een aanzienlijk hogere prijs. Waar je voorheen voor 300 euro honderd bitcoins kon kopen, kun je nu (april 2013) voor datzelfde bedrag nog slechts vier bitcoins kopen. Dit is natuurlijk een aanzienlijk verschil en daardoor hebben steeds minder mensen de mogelijkheid goed te investeren in bitcoins.

Investeren in bitcoins is echter nog steeds winstgevend. Zoals de waarde in een paar jaar, vergeleken met een paar jaar geleden, aanzienlijk gestegen is, zal dit in de toekomst ook zo zijn. Bitcoins kunnen honderd, tweehonderd of misschien wel vijfhonderd euro per stuk waard worden, terwijl je ze nu nog kunt aanschaffen tegen een bedrag tussen de zestig en zeventig euro. Als je er op die manier naar kijkt, dan is investeren in bitcoins een verstandige keuze.

Belangrijk bij het investeren in bitcoins is wel dat je altijd in gedachten houdt dat je er niet meer aan uitgeeft dan je eigenlijk te besteden hebt. Dit is dan ook de grootste angst van sceptici, dat mensen een lening gaan afsluiten om bitcoins mee te kopen, wachten tot deze veel meer waard zijn om ze daarna met winst te verkopen. Het afsluiten van een lening voor een bitcoins investering is niet aan te raden. Er kan altijd iets misgaan, waardoor je alles kwijt bent en eigenlijk nog een beetje meer dan dat. Zo kun je al je bitcoins verliezen als je pc gestolen wordt en je je wallet niet hebt opgeslagen op een USB-stick of je pc kan crashen, terwijl je geen back-up hebt gemaakt.

Waarde van geld daalt, waarde van Bitcoins stijgt

De economische crisis; daar weten we alles van. De salarissen stijgen maar minimaal, terwijl de kosten voor de eerste levensbehoeften steeds verder stijgen. Hierdoor blijft er steeds minder te besteden over en komen steeds meer mensen in de problemen terecht. Dan nog niet te spreken over alle bedrijven die het niet meer redden en de werkloosheid die hierdoor steeds groter wordt. Makkelijk gezegd, we kunnen steeds minder met ons geld en dat betekent dat geld steeds minder waard wordt. Dat maakt het enkel nog leuker dat de bitcoin steeds meer waard wordt!

De bitcoin heeft geen vaste waarde. Je kunt niet zeggen dat een bitcoin twintig, vijftig of honderdvijftig euro waard is. Dagelijks, of eigenlijk per minuut en zelfs per seconde, verandert de waarde van de bitcoin. Het leuke is dat de waarde van bitcoin over het algemeen stijgt en dat is heel prettig om te weten als bitcoin bezitter. De bitcoin is niet gevoelig voor inflatie en dit brengt natuurlijk grote voordelen met zich mee ten opzichte van bijvoorbeeld de euro.

Het feit dat de bitcoin in waarde blijft stijgen, heeft vooral te maken met het feit dat er niet eindeloos veel bitcoins zijn. Euro’s worden voortdurend gemaakt en juist omdat er zo ontzettend veel zijn, worden deze steeds minder waard. Van de bitcoins worden er slechts 21 miljoen in omloop gebracht. Dit betekent dat er geen nieuwe bitcoins in omloop gebracht worden wanneer dit aantal bereikt is. Hoe meer bitcoins er in omloop zijn, hoe minder er nog beschikbaar zijn. Dit betekent dat de bitcoins steeds schaarser worden en dat zorgt er weer voor dat de bitcoin in waarde blijft stijgen.

Makkelijker gezegd is het dus eigenlijk zo dat geld in waarde daalt en dat de bitcoin in waarde stijgt. Dit betekent ook dat je dus beter bitcoins dan geld kunt sparen. Gespaard geld wordt immers steeds minder waard, en gespaarde bitcoins worden meer waard. Als je lange tijd bitcoins spaart, dan kun je hier meer van kopen of kun je deze verkopen tegen een hogere prijs in de gewenste munteenheid. Dit komt neer op pure winst door de stijgende bitcoin waarde.

Een hele, een halve of een duizendste bitcoin

In de meeste gevallen wordt er gesproken van een bitcoin, of bitcoins, en gaat het dus over hele eenheden. Toch, een bitcoin kun je opdelen. Niet alleen in twee helften of in vier kwartjes, maar werkelijk eindeloos. Je kunt de bedragen dan ook volledig precies maken met hetgeen dat je wilt betalen met BTC of wilt ontvangen in BTC. Je moet het alleen even uitrekenen.

De waarde van een hele bitcoin is op de meest uiteenlopende websites te raadplegen. De waarde van een bitcoin kan van minuut tot minuut veranderen, dus als je de waarde van een hele bitcoin precies wilt weten, dan moet je de actuele koers raadplegen op een real time website.

De bitcoin is een elektronisch betaalmiddel en kan in die zin redelijk worden vergeleken met andere betaalmiddelen, als bijvoorbeeld de euro of de dollar. Bij betalingen aan webwinkels, andere personen of bijvoorbeeld bedrijven, maak je via de bank een bedrag in euro’s over. Dit bedrag is een bedrag dat op een honderdste van een euro is afgerond. Dat wil zeggen dat er maximaal twee cijfers achter de komma staan. Bij bitcoins is dit niet het geval. Bitcoins kun je opdelen tot je erbij neervalt, bij wijze van spreken dan.

Je kunt een hele bitcoin betalen, je kunt een bitcoin opdelen tot twee helften, vier kwartjes of tien gelijke delen, maar je kunt een bitcoin ook opdelen in bijvoorbeeld duizendsten. Zo kun je 0,00001 BTC aan iemand overmaken. Je moet wel weten wat een hele bitcoin waard is, zodat je precies kunt uitrekenen wat 0,00001 BTC waard is. Zo kun je gemakkelijk tienden, honderdsten of duizendsten van bitcoins aan iemand betalen en natuurlijk ontvangen. Je hoeft niets af te ronden en dat betekent dat je op de BTC-cent af altijd precies krijgt waar je recht op hebt, of precies betaalt wat je moet betalen. Geen extra centen betalen omdat het bedrag toevallig door een systeem naar boven wordt afgerond.

Het is dus eigenlijk wel goed te zeggen dat je nooit verlies draait doordat een bedrag afgerond wordt. Als je bijvoorbeeld in de supermarkt contact betaalt, dan is dit toch vaak wel het geval, door het verdwijnen van de 1 en 2 eurocentmunten. Als je in een winkel 1,98 euro af moet rekenen en je wilt dit contact doen, dan betaal je dus twee euro en lijd je twee cent verlies voor niks. Omdat je bitcoins eindeloos kunt opdelen heb je nooit last van dit soort verliezen.

Het decentrale netwerk van Bitcoin

Het bitcoin netwerk is decentraal. Dit is natuurlijk heel gemakkelijk gezegd, maar wat betekent dat nu eigenlijk. Decentraal betekent eigenlijk dat er geen organisatie, instantie of bank centraal staat. Het bitcoin netwerk is decentraal en dat houdt dus in dat er geen banken, organisaties of andersoortige instanties zich bemoeien met de transacties via het bitcoin netwerk. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen.

Wanneer er een derde partij bij transacties betrokken is, als een bank die de tussenpersoon vormt, dan brengt dit toch altijd kosten met zich mee. Denk aan transactiekosten, extra kosten voor acceptgiro of iDeal en natuurlijk de kwartaalkosten van de bankpas. Binnen het bitcoin netwerk is geen derde partij aanwezig. Transacties verlopen direct van verzender naar ontvanger, en dit betekent dat er geen kosten mee gemoeid zijn.

Doordat het bitcoin netwerk decentraal is, is het niet nodig jezelf volledig bekend te maken. Bij bankoverschrijvingen worden toch persoonlijke gegevens van jou zichtbaar op het overzicht van de ontvanger van het geld, als je naam en je bankrekeningnummer. Bij Paypal wordt je mailadres zichtbaar. In het bitcoin netwerk werk je uitsluitend met een BTC-adres voor het voltooien van transacties. Je betaalt via die code en je ontvangt daarmee. Er worden dus geen gegevens van jou bekend gemaakt, waardoor je vrijwel anoniem kunt betalen en ontvangen.

Natuurlijk is er ook wel een nadeeltje van het bitcoin netwerk ten opzichte van andere mogelijkheden om betalingen te verrichten en te ontvangen. Zo kun je geen derde partij inschakelen wanneer er iets mis gaat. Als je via de bank een bedrag overschrijft naar een verkeerd rekeningnummer, dan kun je de bank contacteren en zijn er vaak mogelijkheden om de betaling terug te halen. Bij gebruik van het bitcoin netwerk kan dit niet, daar er niemand mee gemoeid is buiten de gebruikers zelf om. Dit betekent dat je je bitcoins kwijt bent wanneer je deze via het bitcoin netwerk hebt overgemaakt naar een foutief BTC-adres.

Je hebt zelf de volledige controle in het bitcoin netwerk. Dit is prettig, want er gebeuren nooit dingen die jij niet toestaat, als bijvoorbeeld het afschrijven van bedragen middels incasso’s. Echter, die controle betekent ook dat je de enige bent die de verantwoording draagt. Maak je een foutje binnen het bitcoin netwerk, dan is dit jouw eigen verantwoordelijkheid en zal je de gevolgen moeten dragen.