A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Is de bitcoin inflatie-proof?

De bitcoin is een betaalmiddel, en daardoor wordt er al snel gedacht dat de bitcoin ook gevoelig is voor inflatie. Het is immers zo dat betaalmiddelen hier zeer gevoelig voor zijn. Euro’s waren enkele jaren geleden nog veel meer waard dan nu. We hebben steeds minder te besteden en dat terwijl de kosten wel steeds verder omhoog gedreven worden. Waarom is de bitcoin dan niet gevoelig voor inflatie en lijkt deze alleen maar meer waard te worden? Dit heeft alles te maken met het limiet van uitgifte.

Officieel betekent inflatie dat de hoeveelheid geld toeneemt. Echter, er bestaat ook nog zoiets als een prijsinflatie, wat inhoudt dat de prijzen omhoog gaan. Hier hebben we dan ook voortdurend mee te maken. In de supermarkt zien we het niet zo snel, maar als we de prijs van een pak koffie nu vergelijken met de prijs van een jaar geleden, dan zit daar zeker verschil in. De koffie is duurder geworden. Dit betekent dus eigenlijk dat er een prijsinflatie heeft plaatsgevonden. Als we het hebben over gewoon inflatie, dan hebben we het over de hoeveelheid geld die steeds groter wordt. Hier hebben we bij bitcoins dus niet mee te maken. Er is een vastgestelde hoeveelheid bitcoins uit te geven en hierna houdt het op.

Volgens de echte bitcoin-kenners is dit elektronische betaalmiddel daadwerkelijk inflatie-proof en dat maakt natuurlijk dat bijvoorbeeld het sparen met bitcoins veel aantrekkelijker wordt dan het sparen in euro’s. De bitcoins worden immers meer waard, waar de euro steeds minder waard wordt. Inflatie bij bitcoins lijkt dus niet mogelijk. Dit komt vooral om het feit dat er bij het uitgeven van de bitcoins wordt gewerkt met een limiet. Er is een limiet van 21 miljoen bitcoins vastgesteld. Wanneer al deze bitcoins in omloop zijn, worden er geen nieuwe meer digitaal uitgegeven.

De waarde van de bitcoin stijgt en dit is ook logisch, omdat de wereld te maken heeft met een limiet. Dit is goed aan te geven met een veel eenvoudiger voorbeeld. Wanneer er 100 producten verkocht worden, en er worden geen nieuwe producten meer van gemaakt, dan zullen de eerste producten van deze honderd worden verkocht tegen een normale prijs. Wanneer er nog slechts tien producten van de honderd over zijn, worden die tien verkocht tegen een aanzienlijk hogere prijs. De prijs stijgt, omdat het de laatste producten ter wereld zijn, er worden geen nieuwe meer gemaakt en er is meer vraag dan aanbod. Zo werkt het dus eigenlijk ook met bitcoins.

Comments are closed.