A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Bitcoins en belastingen

Als het gaat om bitcoins, dan is een relatief lastig onderwerp toch wel de belasting. Moet je nu belasting betalen over je vermogen en je inkomsten in bitcoins? Hoe zit dat nu als je bijvoorbeeld je salaris laat uitbetalen in bitcoins en vallen zij onder je totaalvermogen?

De belastingdienst is op de hoogte van het bestaan van bitcoins en heeft dan ook diverse regels opgelegd met betrekking tot deze digitale munteenheid. Als het gaat om omzetbelasting, dan dient de wisselkoers vastgesteld te worden op basis van de laatste verkoopkoers, op het moment waarop de belasting betaald moet worden. Dit wil dus zeggen dat je zeker belasting dient te betalen over de bitcoins wanneer je bitcoins hebt verdiend met bijvoorbeeld productverkoop of het aanbieden van diensten. Om dit goed te realiseren is het dus nodig dat je op iedere factuur in bitcoins aangeeft wat de wisselkoers op dat moment is. Zo kun je voorkomen dat je uiteindelijk teveel belasting moet gaan betalen over de verdiende bitcoins, omdat deze meer waard zijn geworden.

Het kan natuurlijk ook zijn dat jouw werkgever je de mogelijkheid biedt je salaris te laten uitbetalen in bitcoins. Wanneer je dit besluit te doen, dan is het zeker niet zo dat je op die manier ook de belasting kunt ontduiken. Je neemt dat ook een groot risico wanneer je dit wel probeert. De belastingdienst ziet de verdiende bitcoins niet als geld, maar als loon dat wordt betaald in natura. Het is dan ook belangrijk dat hier bij aangifte een duidelijk onderscheid in wordt gemaakt. Loon in nature moet je namelijk apart aangeven bij de belastingdienst.

Of je nu je salaris in bitcoins laat uitbetalen, producten of diensten aanbiedt tegen bitcoins of op andere wijze bitcoins verkrijgt, uiteindelijk bouw je er toch een bepaald vermogen mee op. Dit hoeft geen groot vermogen te zijn, maar voor de belastingdienst telt ieder vermogen mee. Je moet dan ook je vermogen in bitcoins aangeven bij de belastingdienst. Je kunt de bitcoins immers inwisselen voor geld. Makkelijk gezegd, je bitcoins vallen onder je vermogensbestanddelen en deze dien je aan te geven in box 3 bij de belastingdienst. Uiteraard geef je hierbij de waarde van de bitcoins in euro’s aan, en niet het aantal bitcoins dat je in je bezit hebt. De belastingdienst rekent uitsluitend in euro’s en zal bedragen in bitcoins dan ook niet zelf omzetten in euro’s.

Comments are closed.