Bitcoin kan worden gezien als een munteenheid die via het internet kan worden gebruikt. De digitale muntjes, bitcoins, zijn dan ook geen echte munten die we vast kunnen houden. De bitcoin kan alleen als betaalmiddel worden gebruikt in de digitale wereld, en wordt hier aangegeven als BTC. Deze munteenheid maakt gebruik van de peer-to-peer technologie.
De bitcoin bestaat inmiddels vier jaar. De eerste ontwikkelingen werden tot stand gebracht in 2008 en in 2009 rolden de eerste bitcoins over de digitale toonbank. Voor veel mensen is het vreemd dat de portemonnee met bitcoins eigenlijk niet meer is dan een bestand op de computer. Een goede tip is dan ook direct om het betreffende bestand, wallet.dat, goed te beveiligen en een back-up te maken. Als je het bestand kwijt raakt, dan ben je de bitcoins namelijk ook kwijt en dat kan flink in de papieren lopen.
Om betalingen in bitcoins te kunnen ontvangen, moet je dus eerst even zorgen voor de software. Vervolgens kun je jouw bitcoin programma en je unieke adres genereren. Dit adres is nodig om betalingen te kunnen ontvangen. Mensen die jou willen betalen in bitcoins, betalen jou door het bedrag over te maken naar het adres. Dit adres bestaat uit een behoorlijk lange reeks hoofdletters, kleine letters en cijfers. Dit is voor jou zelf niet makkelijk te onthouden, maar voor een ander daardoor ook niet eenvoudig te kraken.
Er moet altijd worden bevestigd dat een betaling in bitcoins daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Een betaling vereist dan ook een aantal zogeheten confirmations, ofwel bevestigingen. Uiteraard heeft dit een belangrijk doel. Door de betalingen te bevestigen kan effectief worden voorkomen dat betalingen meerdere keren gedaan worden of dat een bitcoin meerdere keren wordt uitgegeven. Uiteraard kun je alle ontvangen en uitgegeven bitcoin bedragen gemakkelijk terug vinden in het programma, jouw eigen bitcoin wallet.
Bij reguliere transacties ben je toch altijd even wat meer kwijt dan anders. Als je cash in een winkel betaalt, dan ben je vaak een paar cent kwijt omdat de bedragen worden afgerond. Voor betalingen via acceptgiro of bijvoorbeeld iDeal worden met regelmaat extra bedragen in rekening gebracht en je betaalt ook maandelijks of per kwartaal een bedrag voor het gebruik van je bankrekening en pas. Als je betaalt via bitcoin, dan heb je hier helemaal geen last van. Er is namelijk geen tussenpersoon. Bitcoins zijn internationaal en draait volledig op een programma dat alleen gebruikt wordt door mensen die met bitcoins betalen en betalingen ontvangen.